Nowość w biznesowej ofercie kredytowej Banku Pekao SA

opublikowano: 4 września 2023
Nowość w biznesowej ofercie kredytowej Banku Pekao SA lupa lupa
fot. materiały prasowe

Oferowany w Banku Pekao S.A. od 1 września kredyt skupowy ma za zadanie poprawić płynność finansową przedsiębiorcy prowadzącego działalność w zakresie obrotu zbożami, skupu zbóż, jak również skupu owoców miękkich lub ich mrożenia. Dzięki dopłatom z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, oprocentowanie wynosi kredytobiorcę jedynie 2 proc. w skali roku. Maksymalna kwota wszystkich preferencyjnych kredytów na skup zbóż i owoców miękkich dla jednego przedsiębiorcy nie może wynieść więcej niż 40 mln zł.

Produkt jest skierowany m.in. do przetwórców owocowych czy pośredników rolnych, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku spowodowanymi wojną w Ukrainie. Pomoc ARiMR polega na stosowaniu przez okres nie dłuższy niż 18 miesięcy dopłat do oprocentowania kredytu zaciągniętego najpóźniej do 15 października 2023 r.

Bank Pekao S.A. sukcesywnie rozwija ofertę kredytową, która wspiera firmy w rozwoju ich działalności, również w okresach trudniejszych, takich jak pandemia COVID-19, czy też wojna w Ukrainie. Preferencyjny kredyt na skup zbóż i owoców miękkich jest kolejnym rozwiązaniem po Pożyczkach Płynnościowych POIR, czy też preferencyjnych liniach gwarancyjnych, które wspiera przedsiębiorców w prowadzeniu biznesu. Cały czas poszerzamy naszą ofertę, aby móc na bieżąco odpowiadać na potrzeby naszych klientów, zarówno te indywidualne, jak i związane z panującą sytuacją gospodarczą – mówi Magdalena Zmitrowicz, wiceprezes zarządu Banku Pekao SA nadzorująca Pion Bankowości Przedsiębiorstw.

Oprocentowanie płacone przez kredytobiorcę wynosi 2 proc. w skali roku, pozostałą część pokrywa ARiMR. Wysokość wszystkich opłat i prowizji na rzecz banku związanych z kredytem, w tym pobieranych od czynności bankowych w okresie kredytowania, nie może przekroczyć 1 proc. kwoty udzielonego kredytu.

Źródło: materiały prasowe

 

Zaloguj się, by uzyskać dostęp do unikatowych treści oraz cotygodniowego newslettera z informacjami na temat najnowszego wydania

Zarejestruj się | Zapomniałem hasła